Husa velká na jezeře Most

publikováno: 30. 4. 2021

Jedno z největších zimovišť ptáků v Evropě, jezero Most, je také hnízdištěm husy velké, která zde hnízdí od března do srpna. Žádáme proto návštěvníky jezera Most, aby při venčení psů měli svá zvířata pod trvalou kontrolou a nerušili tak volně žijící zvířata. Pokud pes či jiné domácí zvíře vyruší hnízdící samici a ta odletí, vajíčka v hnízdě zachladnou a mláďata se nevylíhnou.

Ve volné přírodě se husa velká dožívá až 20 let. Zatím nejstarší volně žijící jedinec zaznamenaný v Evropě se dožil celých 23 let a 7 měsíců.

 
Vodní ptáky je také možné přikrmovat, ale pouze vhodnými potravinami, kterými jsou např. obiloviny (pšenice, oves, žito), dále pak hrách, kukuřice, salát, vařené brambory nebo slupky ze zeleniny. Naprosto nevhodné jsou slané, sladké a mastné potraviny.
Více naleznete na stránkách České ornitologické společnosti www.birdlife.cz
aktualizováno: 30. 4. 2021
 
  
 
sdílejte přátelům